Direktlänk till inlägg 6 oktober 2010
Hej,
D blir snabbt d här igen, har ju ingen tiiiid att blogga mer. Kommer först ti 8 hela den här veckan. Ska jobba i helgen o man får ju akta sig för att få övertid .
Joooo, ja VA ut o springa en sväng igår oxå, bara en kort läng, men IAF. Sonen trampa breve för brinnande live o berätta om fartyget Paus (?) som gått på grund utanför Åland, o andra lika intressanta händelser....
Ida vankas d rödkålssallad på Flätan, me äppel o pepparrot. Ja tror d blir supergott. Ska testa först, sen får ni kanske recepte . Jo d ble d, nu e ju klockan en aning mer, o ja en aning klokare igen.
Har hela högen me recept åt er (o mig själv) ida. Min blogg ha blivi lite av en kokbok för mig.
Alltså först ut e limporna från igår, ja kolla o visst va d Hallandslimpa den hette. Ja ha ändra en del på recepte eftersom d int e så lätt att få tag på tex degförbättrare, o "samskikt" som d kallas, e nån sorts färdig mjölblandning. Ja luska ut lite om den o ersatte den sen modigt me 60% vete - 40% rågmjöl. Resultate ble iaf bra.
Dag 1:
Häll 1l kokande vatten över
350gr rågmjöl
500gr vetemjöl
25gr salt
5gr anis
Blanda tills d e jämnt, inga klumpar, o låt stå rumsvarmt över natten.
Dag 2:
Blanda gårdagens sörja med
240gr mörk sirap
450gr ljummet vatten
3 påsar torrjäst
100gr rågmjöl
1,5-2kg vetemjöl (varierar väldigt beroende på mjöl o annat så pröva dig fram)
Blanda me degkrok 8-10 min. Låt sen vila 10 min i degskålen.
Dela upp degen i 5-6 bitar o forma limpor som du lägger i sprayade brödformar.
Jäs varmt o fuktigt (ja använder ugnen, kombination fukt+30grader) 45-60min.
Ha upp ugnen i 230 grader, lägg in bröden o kasta en mugg vatten på botten av ugnen. Ta sen ner värmen till 160-180 o grädda vidare 45 min. Här beror d mycke på ugnen så vakta att int limporna blir för mörka. Efter 45 min brukar ja ta bröden ur formarna o grädda 10 minuter till utan formar.
Ja, där va d. Låter som mycke ingredienser o dag 1 hit o dag 2 dit, men sist o slutligen e dom väldigt lätta att baka. Ja testa oxå göra semlor av samma deg. Tog då ner jäsningstiden ti 25 min o grädda dom vanligt i först 210+fukt o sen 10 min i 175 grader.
Världens lättaste feta dressing kan ni få nu samtidigt, när fingrarna ändå e igång. Ja utgick från ett recept på Rhode Island, men hadd int alla ingredienser, så d här fick bli min alldeles egna "röda sallads-sås"
Vispa ihop:
majonnäs
sweet chili
tabasco
paprikapulver
svartpeppar
socker
jaloviina (jå jåå, d sku sherry i men...man tager va man haver)
Blir såsen för tjock kan man späda ut den lite me vatten.
Sen då, rödkålssalladen, den ble oxå ganska så ätlig.
Ti den ska du ha:
1 kg rödkål tunnrivet (hyvla me osthyvel gick bra)
10 sura äppel skurna i små tärningar
o dressingen:
6-7dl cr.fraiche
4 msk vitvinsvinäger
4 msk senap
5 msk socker
8 msk riven pepparrot (åt mig gick d en pepparrot)
4 nypor salt
lite vitpeppar
Bland allt o blanda me äppel o kål. Låt gärna stå lite före servering.
Ja jaaa, räcker d me recept nu för ida?
I helgen kommer moren ut. Vi ha ren planera lite hur vi ska skämma bort & passa opp "d gamla kadavre" (obs, d där e hennes egna ord!!). Hon e ju lite mer vammanen än normalt nu me sina kryckor . D ska bli roligt, barnbarnet sir såå fram emot d.
Nu säger ja hej igen, fick en beställning till..
loppekramar
Äntligen e pajen i ugnen! Fick ett tips på grönkålspaj av min far, en glutenfri botten på kikärter o mandelmjöl, d måst ju testas . Receptet är från DN o ni kan hitta det HÄR. I övrigt bara undrar jag, fast jag INTTTTE vill klaga, om d faktisk...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | |||||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | |||
11 |
12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
|||
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | |||
25 |
26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 |
|||
|