Loppan & Livet

Direktlänk till inlägg 6 oktober 2010

Världens lättaste fethet

Av Loppan - 6 oktober 2010 08:21

Hej,


D blir snabbt d här igen, har ju ingen tiiiid att blogga mer. Kommer först ti 8 hela den här veckan. Ska jobba i helgen o man får ju akta sig för att få övertid   .

Joooo, ja VA ut o springa en sväng igår oxå, bara en kort läng, men IAF. Sonen trampa breve för brinnande live o berätta om fartyget Paus (?) som gått på grund utanför Åland, o andra lika intressanta händelser....


Ida vankas d rödkålssallad på Flätan, me äppel o pepparrot. Ja tror d blir supergott. Ska testa först, sen får ni kanske recepte   . Jo d ble d, nu e ju klockan en aning mer, o ja en aning klokare igen.

Har hela högen me recept åt er (o mig själv) ida. Min blogg ha blivi lite av en kokbok för mig.


Alltså först ut e limporna från igår, ja kolla o visst va d Hallandslimpa den hette. Ja ha ändra en del på recepte eftersom d int e så lätt att få tag på tex degförbättrare, o "samskikt" som d kallas, e  nån sorts färdig mjölblandning. Ja luska ut lite om den o ersatte den sen modigt me 60% vete - 40% rågmjöl. Resultate ble iaf bra.


Dag 1:

Häll 1l kokande vatten över

350gr rågmjöl

500gr vetemjöl

25gr salt

5gr anis

Blanda tills d e jämnt, inga klumpar, o låt stå rumsvarmt över natten.


Dag 2:

Blanda gårdagens sörja med

240gr mörk sirap

450gr ljummet vatten

3 påsar torrjäst

100gr rågmjöl

1,5-2kg vetemjöl (varierar väldigt beroende på mjöl o annat så pröva dig fram)


Blanda me degkrok 8-10 min. Låt sen vila 10 min i degskålen.

Dela upp degen i 5-6 bitar o forma limpor som du lägger i sprayade brödformar.

Jäs varmt o fuktigt (ja använder ugnen, kombination fukt+30grader) 45-60min.

Ha upp ugnen i 230 grader, lägg in bröden o kasta en mugg vatten på botten av ugnen. Ta sen ner värmen till 160-180 o grädda vidare 45 min. Här beror d mycke på ugnen så vakta att int limporna blir för mörka. Efter 45 min brukar ja ta bröden ur formarna o grädda 10 minuter till utan formar.

Ja, där va d. Låter som mycke ingredienser o dag 1 hit o dag 2 dit, men sist o slutligen e dom väldigt lätta att baka. Ja testa oxå göra semlor av samma deg. Tog då ner jäsningstiden ti 25 min o grädda dom vanligt i först 210+fukt o sen 10 min i 175 grader.


Världens lättaste feta dressing kan ni få nu samtidigt, när fingrarna ändå e igång. Ja utgick från ett recept på Rhode Island, men hadd int alla ingredienser, så d här fick bli min alldeles egna "röda sallads-sås"

Vispa ihop:

majonnäs

sweet chili

tabasco

paprikapulver

svartpeppar

socker

jaloviina (jå jåå, d sku sherry i men...man tager va man haver)   

Blir såsen för tjock kan man späda ut den lite me vatten.


Sen då, rödkålssalladen, den ble oxå ganska så ätlig.

Ti den ska du ha:

1 kg rödkål tunnrivet (hyvla me osthyvel gick bra)

10 sura äppel skurna i små tärningar

o dressingen:

6-7dl cr.fraiche

4 msk vitvinsvinäger

4 msk senap

5 msk socker

8 msk riven pepparrot (åt mig gick d en pepparrot)

4 nypor salt

lite vitpeppar

Bland allt o blanda me äppel o kål. Låt gärna stå lite före servering.


Ja jaaa, räcker d me recept nu för ida?  


I helgen kommer moren ut. Vi ha ren planera lite hur vi ska skämma bort & passa opp "d gamla kadavre" (obs, d där e hennes egna ord!!). Hon e ju lite mer vammanen än normalt nu me sina kryckor   . D ska bli roligt, barnbarnet sir såå fram emot d.


Nu säger ja hej igen, fick en beställning till..


loppekramar






 
 
Ingen bild

Marinad

6 oktober 2010 13:51

"Plus" - annars var det bra. Lär dom sig inte om plus och minus i skolan längre? Eller är det bara pauserna som räknas? Fast kanske det med "Paus" inte var så dumt - där på havsbotten utanför Korsö i inloppet till Mhamn har Plus pausat nu sedan Lucia 1933...

 
Ingen bild

d gamla kadavre

6 oktober 2010 15:12

"världens lättaste fethet", ska det vara jag det?? Hmmm...

 
Ingen bild

mor i skogen

6 oktober 2010 15:14

Hah hah haa!!! Äpplet faller inte långt från päronträdet! Har sonen nu också börjat prata historia!!! Kiva att också han försöker allmänbilda dej!

 
Ingen bild

Marinad

7 oktober 2010 11:04

Försöka duger....

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Loppan - 12 januari 2015 17:13


Hej här har ni mig igen. E totalslut efter 2 dagar av grubblande o hårslitning. Tito e betydligt piggare nu, vill leka hela tiden o smaskar glatt i sig allt jag sätter i skålen, hittills bara sej o spad o lite piimä men iaf. Jag kan inte fatta va som...

Av Loppan - 10 januari 2015 18:02

Äntligen e pajen i ugnen! Fick ett tips på grönkålspaj av min far, en glutenfri botten på kikärter o mandelmjöl, d måst ju testas . Receptet är från DN o ni kan hitta det HÄR.    I övrigt bara undrar jag, fast jag INTTTTE vill klaga, om d faktisk...

Av Loppan - 9 december 2014 20:59


Pling pling på bloggen. En liten tid sen sist   Eeeeeeevigheter sen sist alltså, men jag hinner inte gå in på allt som har hänt. Egentligen, va ha hänt heller (ha haa) annat än att vi yrar på som bara vi kan. Snart e d Jul o vi förbereder oss me sj...

SOS

Av Loppan - 3 juli 2014 08:43

Sjukstugan här igen. Överallt ligger d sjuklingar. Lätt att tänka på byke o packas när än den ena rumpan ska putsas, än den andra halsen lindras. Stora ljusröda tabletter ska klämmas ner i doggens hals mårån o kväll, o hans rumpa ska putsas så ofta s...

Av Loppan - 22 juni 2014 20:18

Förlåt, d ha int hörts av mig på en tid igen. D blir allti så mycke allt möjligt dom sista veckorna före semestern, o nu närmar den ju sig verkligen me stormsteg. Stormar gör d iofs annars oxå.... men iaf, FEM dagar jobb kvar, fem ynkliga små fjutted...

Presentation

Minilexikon i muminländska

Fråga mig

35 besvarade frågor

stat

Kategorier

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11
12 13 14 15 16
17
18 19 20 21 22 23 24
25
26 27 28 29 30
31
<<< Oktober 2010 >>>

LÄNKAR HIT & DIT

Bloggar av mammor och gravida
Reggad på Commo.se

Mina recept

start

Startblogg.se
Visitkort till bloggen
Aktuellt bloggen

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards