Direktlänk till inlägg 16 juni 2009
Hej låter d i vinden,
d e bara jag igen. Tänkte att ja kan blogga lite medan ja väntar på dagens sista tigerkaka (ja alltså den e i ugnen om d där lät konstigt). Sku söka opp recept på marinerade räkor (räkor måst ju baa va guds gåva ti mig) o på så sätt ledde alltså tigerkaka ti tigerräka, o allt d här tigrandet förde helt resolut mina tankar ti mitt älskade pantertäcke....
D här e faktiskt ett av mina starkaste barndomsminnen, d här täcket alltså, jo d e sant. D va egentligen som en sovsäck, me dragkedja på sidan, men ja använde d allti som täcke. Inuti d mest slitna mest mjuka mest lena tyg ni kan tänka er, o utanpå ett nästan lika lent tyg men i pantermönster. Ja ÄLSKA d här täcket!! som mina föräldrar sen lät ruttna bort.....
Ja ja, nog om barndomen ;-D
Vi ska alltså marinera räkor ikväll. GÖTTTT!!! ja älskar räkor nästan lika mycke som ja älska mitt pantertäcke när ja va liten. Alltså d e ju så gott, kokta räkor, friterade räkor, snabbtinade halvisiga räkor, räkor på pizza, räkor på smörgås, räkor i sallad, räkor i ost, räkor i pasta, räkor som räkor bara d e räkor.
När ja bodde i Grekland lyckades vi skaffa oss EN hel tradition, jag o Nunskis pappa. Vi la ut riktigt mycke pengar på riktigt mycke RIKTIGT stora räkor en gång om året. D va den 15e elär den 17e augusti, vafför vet ja int rikit...
Då köpte vi massvis me "riktiga" räkor, alltså ordentliga stora (minst 10cm) räkor o kokade. Hade sen inge annat än alla dessa sprattliga kräk, sallad o bröd, o viin förstås ;-) D va riktigt riktigt gött.
Nu när ja åter vant mig vid att en räka e ca 2-3 cm stor ha ja fått lära mig att tillreda även dessa. Ha hitta massor me recept man kan göra även av dessa miniatyrdjur, o d blir riktigt gött d me :-)
Ida håller vi oss ti marinering o ja tänkte blogga me mig lite av recepten, om d finns nån annan räkälskare därute.
Sweet Chili räkor (måst ju va d absolut lättaste av alla)
räkor
Sweet Chili sås
svartpeppar
Rör ihop allt o låt stå några timmar.
Curry räkor (supersnaskigt)
räkor
olja (testa gärna olika oljor, sesam tex)
vitlök
limesaft
cayennepeppar
curry
soja
Gör som i förra receptet
Eeeeeller, ha ni testa (int för att dom e marinerade men...) Heta spanska räkor? sviiingott o sååå snabbt o enkelt att göra
räkor
vitlök i skivor
chili eller tabasco
citronsaft
salt o peppar
olja
Bryn vitlöken en stund i het oljad panna (int din egen), släng i räkorna o krydda me tabasco/chili eller båda ;-)
Ha inte stekpannan för länge på värmen nu, då sägs d att räkorna blir gummi men d ha ja aldri upplevt. Krydda sen me citronsaft, salt o peppar o ät tisammans me gott vin o gott bröd, plus kanske en sallad. Liiiite ohälsosamt e d ju då oljan e så god så man har i sig en hel del genom att dippa bröde, meeeen.....man kan ju använda olivolja, o så kan man skiita i allt hälsoblaaa :-D
Va mera behöver man??
Tjopp nu ska ja via Anttila hem hem hem ti Jerusalem lem lem.....
Loppz
Äntligen e pajen i ugnen! Fick ett tips på grönkålspaj av min far, en glutenfri botten på kikärter o mandelmjöl, d måst ju testas . Receptet är från DN o ni kan hitta det HÄR. I övrigt bara undrar jag, fast jag INTTTTE vill klaga, om d faktisk...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |
7 | |||
8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 |
14 | |||
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | |||
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | |||
29 | 30 | ||||||||
|