Direktlänk till inlägg 7 maj 2011
Hujedamej vikken skön dag! Steg opp först efter 9 o gick en volta me Titski. Vädre e helt superfint. Önskar att ja sku ha haft kameran me mig, d e så fint me båtarna längs me ån, o speciellt i morgonsolen tycker ja om att knäppa bilder. D blir en annan sorts värme i bilderna.
Sen hann ja precis få igång bykmaskinen o pilla undan gårdagens disk före motHer Marilainen pingla till att dom va redo. Vi hadd bestämt att vi sku gå ti torge. Såååå fint o mysigt på torge, massvis me glada människor, o alla ljuvliga jordgubbar, ärtskidor o annat som hör sommarn till. Råka hitta en lippis åt Nunni oxå, d behövde han. Den kosta YNKLIGA 2 euro o han va konstigt nog nöjd iaf .
Igår koka ja en räksoppa på jobbe, en soppa som kuulemma "tog räksoppan ti helt andra dimensioner" . D va lite roligt o höra. Ja tyckte oxå soppan ble lyckad, o d va en trevlig överraskning eftersom ja int hadd nå recept utan bara mixa ihop 3-4 olika recept ja hadd hitta på näte, lite på basen av va ja hadd i skåpe o så. D recepte ska ja iaf föreviga här före ja tappar bort d.
Annorlunda räksoppa
-fräs vitlök, lök o rödlök i klyftor
-ha i riven morot & rödbeta + dill
-späd på me vatten, hummerfond, salt, cayenne, chili o fiskbuljong
-låt puttra 20-25 min
-ha i några nävar tinade räkor (ja laga soppa för 30 pers!)
-mixa soppan slät
-häll i grädde, så mycke du själv tycker, mera kryddor om d behövs
-några minuter före soppan serveras har du i hela räkor, så mycke du har råd me
Sen ett enkelt brödrecept ti Spindlis. Den här degen passar ti både batonger o semlor.
Ljus batong
- 1 l vatten
- 20-25 gr torrjäst
- 50 gr socker
- 20 gr salt
- 1,5-1,7 kg vete
Knåda för hand elär i degmaskin tills mjuk slät deg. Täck me plast o låt stå 20 min. Baka ut batonger elär semlor o låt jäsa ca 1/2h (i 35 grader varmt o fuktigt, tex ugn), i rumstemp gärna 1-2 timmar.
Pensla/spraya med vatten o grädda i 250 grader 1-2 minuter. När du sätter in bröden slänger du in en kopp vatten i ugnen. Ta sen ner värmen ti 180-200 o grädda vidare 15-20 minuter, beror på om d e semlor elär batonger o hur bra din ugn är.
Å när d nu e Morsdag imo kan ja ju ännu tipsa om ett lite roligt kakrecept som i mina händer ble både glutenfritt o små-hälsosamt . Å bli nu int förskräckta över ingredienserna, rödbetan gjorde kakan både saftig o fin.
Rödbets-chokladkaka (12-15bitar)
200 gr mörk choklad
3 ägg
1,5 dl socker
1 dl farin
1,5 glutenfritt grovt mjöl (urspr. vanligt vete)
1 dl mald mandel
2 tsk b.pulver
1 dl olja (urspr. smält margarin)
3 dl riven rödbeta
och glasyren:
150gr mörk choklad
1,5 dl florsocker
125 gr smetana
0,5 dl hackad mandel
Smält chokladen o låt svalna lite. Vispa under tiden äggen o sockren. Blanda d torra ingredienserna o blanda i äggvispet. Ha i oxå rödbetan o den smälta chokladen. Häll smeten i en smord elä b.papperklädd rund form (26cm). Grädda i 175 grader 30-40 min. Låt svalna.
Smält chokladen till glasyren o blanda i rumstemp smetana o flor. Blanda jämnt o bred över kakan, strö över nötterna. Ställ kakan svalt till servering. Jättegott me lättvispad grädde o starkt kaffe + =
Nåja, där har ni några recept nu. Ja ska hänga opp byke o bara pysmysa omkring här i lugnet. Sen en volta till me doggen, o ikväll blir d pizzabak o film. Ja men just d ja, d sku ja ju oxå berätta om. Maris beibi, hon e såååååååååååååååååååååååå söt!!! Ha ju fasa för att överhuvudtaget TA I en sån liten varelse igen, d e sååå länge sen sist, men så fort ja fick henne i mina armar va d som 10 år va bortblåsta, d kändes hur naturligt som helst, o ja bara vill att vår lilla Ponde oxå kommer ti världen
Nåja, där va allt, nu hejs svejs, ha en skön lördag!!!!
Loppan
Äntligen e pajen i ugnen! Fick ett tips på grönkålspaj av min far, en glutenfri botten på kikärter o mandelmjöl, d måst ju testas . Receptet är från DN o ni kan hitta det HÄR. I övrigt bara undrar jag, fast jag INTTTTE vill klaga, om d faktisk...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | |||||||||
2 | 3 | 4 | 5 |
6 | 7 | 8 | |||
9 |
10 |
11 | 12 |
13 |
14 | 15 | |||
16 |
17 | 18 |
19 | 20 |
21 |
22 |
|||
23 | 24 |
25 | 26 |
27 | 28 |
29 | |||
30 | 31 |
||||||||
|